Un oras trist …

A trecut mai bine de o luna de cand am postat ultima data. Astazi m-am hotarat ca acest lucru trebuie sa inceteze. Aceasta stare de amortire trebuie sa inceteze si tocmai de asta m-am hotarat sa scriu despre un lucru cu care ma confrunt zi de zi, ora de ora, acest lucru fiind defapt un oras. Orasul in care locuiesc, Ocnele Mari. Candva statiune infloritoare alaturi de Govora si Olanesti, Ocnele Mari sunt acum doar umbra vremurilor de mult apuse.

Ocnele Mari este un oras situat in partea central-sudica a Romaniei, in subcarpatii Valcii. Are o populatie de circa 3500 de locuitori. Atestata in jurul anilor 1400, Ocnele Mari este un oras minier, datorita unor cantitati mari de sare care se afla sub dealurile care inconjoara localitatea. Lasand deoparte toate aceaste generalitati, Ocnele Mari in 2010 nu arata prea bine. Acest oras nu da nici o sansa de evoluare nimanui, totul invartindu-se in jurul Exploatarii Miniere , in rest pot spune ca orasul este mort, o fantoma, un oras bantuit. Atmosfera este mai animat doar 2 luni pe an, cand vin turisti, marea majoritate din judetele Dolj, Olt si Arges, lucru care nu stiu daca se va mai intampla deoarece nici autoritatile locale si nici vreun investitor nu doreste sa se ocupe de strandurile cu apa sarata, infrastructura deja existenta, odata cu trecerea timpului, se prabusteste vazand cu ochii.

Dar mai atrage priviri cand vine vorba de alegeri locale, parlamentare, prezidentiale si toate cele. Locuitorii batandu-se ba pe voturi, ba mita electorala, ba pe te miri ce.

Eu ca locuitor al acestui oras, pur si simplu nu imi vine sa ies afara din casa. In mijlocul zilei daca te duci pe la strada principala o sa vezi un oras exact ca intr-un oras parasit de speranta … cu strazi pustii, nici un pic de activitate uneori mai auzind un latrat de caine. Noaptea orasul se transforma, acesata devenind ca un Oras Fantoma. Iluminatul public este prezent dar doar pentru o perioada scurta, ceata deasa si latratul cainilor intretin atmosfera, iar cand se sting si becurile decorul este perfect pentru un film de groaza.

Totusi sa nu uit ca, in ciuda tuturor celor spuse mai sus, sunt si cateva lucruri, ce-i drept putine, care fac putin atractiv aceast oras. Unul dintre ele fiind Punctul Turistic din Salina Cocenesti. Acest punct turistic s-a deschis anul trecut in septembrie, lucru care a resuscitat putin acest mic orasel de deal.

Pe langa salina, in ma mai pot bucura de parcuri care sunt destul de frumoase si recent s-a infiintat si echipa locala de fotbal, lucru care ma bucura foarte mult si care ne mai departeaza de rutina zilnica de duminica dimineata.

Cu toate ca exista parc turistic in salina, strand cu apa sarata, 2 parcuri, Ocnele Mari tot este un oras trist. Un oras care este foarte slab dezvoltat din toate punctele de vedere. Oras cu un trecut foarte bogat istoric si industrial a ajuns ruina de astazi si toate aceastea sunt datorate delasarii si nepasarii tuturor locuitorilor acestui oras. Pot spune ca orasul este oglina oamenilor care locuiesc in el. Eu tot sper ca intr-o buna zi sa ma mandresc ca locuiesc in Ocnele Mari nu doar cu faptul ca in 1999 aici a fost punctul maxim de vizibilitate a eclipsei toatale de soare sau ca aici sunt ramasitele unei vechi cetati dacice, ci cu lucruri care se intampla in prezent si care ajuta localitatea si localnicii sa prospere si sa tinda spre o viata mai buna, lucru care nu se intampla si numai printr-o modificare si schimbare a mentalitatii oamenilor acest oras sa se transforme dintr-un “oras de pensionari” intr-un oras care sa dea o sansa tinerilor .

Advertisements

One thought on “Un oras trist …

  1. Strandul este intr-o stare deplorabila ,doua dusuri cu apa calda(instant),mizerie la greu,apa murdara (cred ca-l curata de insecte la saptamana)comercianti cel putin dubiosi.Unde pot face o reclamatie?
    Cred ca daca ungurii sau bulgarii, sa nu zic occidentalii ,aveau minuni asa din pamant cum ne-a dat noua Dumnezeu,va dati seama ce faceau in jurul lor …dar de, noi suntem ce suntem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s