Intro

Am considerat că aducerea în discuție a săpăturilor ce au avut loc în perioada comunistă cât și a noilor descoperiri arheologice de la Ocnele Mari, ar putea ajuta la crearea unei noi perspective asupra importanței pe care o are istoria în acest oraș și cum aceasta ar putea ajuta la dezvoltarea lui.

Analiza săpăturilor oferă în primul rând informații despre perioadele de locuire din această zonă cât și nivelul de dezvoltare a comunităților ce au venit aici cu scopul exploatării resurselor abundente de sare ce se găsesc în zonă și a izvoarelor sărate. La bază cercetărilor arheologice din Ocnele Mari se află cercetarea facută de Prof. Univ. Dr. Dumitru Berciu, arheolog și directorul Institutului de Tracologie din București, care în mod insistent a efectuat săpături sistematice și pereghieze în zonă timp de 20 de ani și în urmă căruia au rămas zeci de articole și cărți dedicate istoriei orașului și prin care a demonstrat că descoperirile arheologice de la Ocnele Mari nu or să se termine, dovadă fiind că și în 2017 săpăturile scot la iveală noi dovezi legate de locuirea dacilor în zonă și nu numai. Se cuvine aşadar făcute precizări de natură metodologică.

Izvoarele numismatice, epigrafice şi arheologice au fost luate în considerare doar acolo unde era necesar pentru a completa imaginea oferită de sursele scrise. Sunt însumate articole şi lucrări de specialitate, care tratează această temă fie sub aspect general, fie cel zonal, care au avut ca obiect oraşul Ocnele Mari.

La bază informațiilor ce urmeaza a fi expuse se găsesc lucrări ca Buridava Dacică din 1981 scrisă de Dumitru Berciu, numeroase articole publicate în revista Thraco-Dacica de către Dumitru Berciu și Mariana Iosifaru, Revista Buridava care are o activitate începând din anul 1972 la Muzeul de Istorie din Vâlcea și a monografiei orașului scrisă de Corneliu Tamaș la care se adaugă alte articole și publicații din țara și străinătate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s